Lubelskie Smaki – konkurs kulinarny dla szkół i profesjonalistów 4 czerwca 2015 CSK w Lublinie

lubelskie smaki logoDepartament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, organizuje XIII edycję konkursu „Lubelskie Smaki 2016″ pod hasłem „Kuchnia polska”. Nad doradztwem merytorycznym będzie czuwać Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Konkurs zaplanowaliśmy na 4 czerwca 2016 r. na Placu Teatralnym w Lublinie w godzinach od 9.00-20.00. Konkurs ma charakter ogólnopolski, skierowany jest do zawodowych kucharzy oraz młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharza. W tym roku Konkurs nominowany jest do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016 organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie w Poznaniu.

W dniu 4 czerwca br. (sobota) do rywalizacji przystąpią uczniowie, w godz. 9.00-14.00, a profesjonaliści – zawodowi kucharze, w godz. 15.00-20.00. Warto dodać, że rywalizacja będzie miała charakter publicznej prezentacji, a dzięki lokalizacji na Placu Teatralnym w Lublinie, będzie ją mógł śledzić każdy zainteresowany. Konkursowi będzie towarzyszyć ciekawy program dla publiczności, który przewiduje atrakcje o charakterze kulinarnym i promocyjnym, między innymi degustacje produktów regionalnych. Głównym celem konkursu jest promocja naszego Regionu przez niezwykłe smaki charakterystyczne dla Ziemi Lubelskiej, tak często zapomniane. Uczestnicy konkursu przygotują potrawy na bazie produktów charakterystycznych dla naszego regionu, w tym roku podstawowymi produktami będą: kaszanka, maliny, policzki wieprzowe i buraki czerwone. Dodatkowo przewidziany jest konkurs dla dzieci w wieku 8-13 lat. Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w wydarzeniu.

Lubelskie Smaki 2016
4 czerwca 2016 ( sobota)
Plac Teatralny, Lublin
8:00-8:30    rejestracja szkół uczestniczących w Konkursie
8.30-9.00    odprawa szkół uczestniczących w Konkursie
9.00-14.00    rywalizacja szkół w konkursie Lubelskie Smaki
14.00-14.30    prezentacja i omówienie dań konkursowych szkół,
ogłoszenie wyników i wręczenie nagród.
12.00-13.30    Lubelskie Smaki – Junior  – konkurs kulinarny dla dzieci w wieku 8-13 lat
- Projekt Jemy Zdrowo – Arkadiusz Krzesiak
14.30-15.00    Pokaz upieczonego „największego lubelskiego chleba”(około 10kg)
przez LSS „Społem” połączony z degustacją
14.00-14.30    rejestracja profesjonalistów uczestniczących w Konkursie
14.30-15.00    odprawa profesjonalistów uczestniczących w Konkursie
15.00-19.00    rywalizacja profesjonalistów,
19.00-19.30    prezentacja i omówienie dań konkursowych profesjonalistów,
ogłoszenie wyników i wręczenie nagród.

W tym roku prace profesjonalistów będzie oceniać międzynarodowe Jury w składzie:

Marek Rybacki Poland, Chairman of the jury, vice director Aregala Poland
Silvia Castano Finland, Secretary General Aregala International,
Danillo Galhardo Brazil,
Wolfgang P. Menge Germany, director Aregala Germany,
Robert Trivinio Colombia director Aregala Colombia
John Nocita Italy, director Aregala Italy
Wojciech Harapkiewicz Poland, Vice Director Aregala Poland

Nad całością konkursu będzie czuwał Maestro Jean Bos.
Konkurs poprowadzi Paweł Typiak – prezenter Radia Centrum.

Tagi